Boeren op het Hogeland

De afgelopen twee jaar doken collega Sarah Stiles en ik in de wereld van de boeren op het Hogeland van Noord-Groningen. De filmpjes, verhalen en geluidswandelingen kwamen terecht op de website ‘Boeren op het Hogeland’. Een aantal achtergrondverhalen verscheen in De Ommelander Courant. Ook stelden wij een reizende expo samen die van de Monumentendag in Warffum, naar Roodehaan in Westeremden en de Winterwelvaart in Groningen Stad reisde. Binnenkort zal de expo nog een aantal maanden te zien zijn in het gemeentehuis van de gemeente Het Hogeland in Winsum.

Tijdens de presentaties rondom de expositie vonden wij manieren -in samenwerking met andere partijen- om het gesprek aan te gaan over de landbouw waarbij burgers, politici, gangbare en biologische boeren met elkaar aan tafel schoven. Boeiend in een tijd waarin de boeren toch ook vooral in het nieuws komen als lieden die met grof geschut op de barricades staan om te vertellen dat niemand iets te eten heeft als er geen boeren zijn.

In Noord-Groningen is een variëteit aan boeren te vinden: biologisch, gangbaar, natuurinclusief, community supported, oud, nieuw, rijk en arm. Samen verzorgen zij -ieder op hun eigen wijze- een deel van de gevraagde (wereld)voedselvoorziening. Een gedeelde liefde voor het boerenleven is wat hen bindt. En dat lijkt me dan ook een prima uitgangspunt om nog veel vaker, dieper en langer verder te praten over de toekomst van de landbouw en de voedselvoorziening in Nederland en de rest van de wereld.

Een mooi nieuw jaar gewenst!

 

 

 

Author: Ingrid